Pyramiderna av Gisa!

Another journey, another tick on my list of things to do in life!

Ett av världens sju underverk och jag har ÄNTLIGEN sett dem, tagit på dem, klättrat in i den fuktiga, bastuliknande, trånga pyramiden som byggdes för 5000 år sedan och som är en mystisk saga som inte har några riktiga svar. Jag har ridit på en kamel i Sahara öknen (blev tyvärr ordentligt allergisk och fick riktig astma efteråt på kvällen) och jag har varit ner i en av gravarna - en tomb. Där nere var det en konstig, mystig känsla, nästan andlikt. Vet ni varför ingen vet hur de egentligen klarade av att bygga dessa underverk? Jo, för att de dödade alla slavar efteråt så att sanningen aldrig skulle komma fram!

Dock när vi stod där inne i graven där han som designade pyramiderna legat begravd i flera tusen år, såg man sagan inristat på väggen. Slavarna bar de flera ton tunga stenarna, en efter en, efter de hämtat dem med båt från andra sidan Nilen. De la stenarna på marken, en efter en, la på lera, sedan staplade de på fler stora stenblock. 30 år tog det att bygga den första och största pyramiden!

Cairo var en blandning av 20 miljoner människor, stort, smutsigt, gammalt blandat med nytt. Gatorna var fulla med en salig blandning av hästar, kameler, män i turbaner, lastbilar fulla av ägg, frukt, folk som bar deras gods på huvudet till snygga bilar. Inga regler, ingen ordning. Där fanns också en stadsdel som är bygd i en kyrkogård. Innanför kyrkogårdens murar bor människorna i sina hus blandat med gravarna, det heter 'City of the dead'.

Vi hade en enormt intressant resa. Cairo museum var också värt ett besök, där vi såg Tutankhamuns juveler och kistor och de mumifierade kropparna sedan 1300 före kristus. De hade fortfarande hår, tänder och naglar! Har ni hört talas om 'the smiling mummie'? Den såg vi ligga i en glaskista! Man kan fråga sig hur de vissteförr i världen att det skulle fungera? Varför gör vi inte det idag?

Så många frågor, så mycket att ta in. Det var ett besök värt att minnas för livet och det var absolut ännu mer imponerande än jag någonsin kunnat föreställa mig.




Kommentarer
mamma

Mycket intressant reseskildring, jag vill åka dit o se samma sak

2009-10-02 @ 10:42:20
ewe

ja tyckte att det var skit läckert! ja skulle kunna åka dit igen ;) men mest för att sde va hunkar på hotellet haha

2009-11-03 @ 14:58:10


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0